Het maken van een CV.

Het CV, voluit Curriculum Vitae, is een document, waarmee een werkzoekende aan potentiĆ«le werkgevers kan laten zien wat zijn/haar capaciteiten zijn. De bedoeling is dat een werkgever met een korte blik op het CV kan zien wat voor vlees hij/zij in de kuip heeft. Als u een CV gaat maken, is het van eminent belang om dat zeer zorgvuldig te doen. U wilt zich als sollicitant immers niet presenteren met een CV dat niet klopt. Op internet zijn talloze voorbeelden van CV’s te vinden en er zijn genoeg websites die u stap voor stap begeleiden om een representatief CV te maken.

Opbouw

Een CV begint doorgaans met persoonlijke informatie, zoals naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum et cetera. U kunt uiteraard zelf bepalen hoeveel van deze informatie u openbaar maakt. Na de persoonlijke gegevens volgt over het algemeen een opsomming van gevolgde opleidingen, met bovenaan de meest recent afgeronde opleiding en meestal eindigend met de middelbare schoolopleiding. Eventuele gevolgde cursussen, zoals bijvoorbeeld blind typen, kunnen onder een apart kopje worden gemeld na de opleidingen. Zorg er wel voor dat het hier om cursussen gaat, die relevant kunnen zijn voor de baan waar u op solliciteert. Het volgende belangrijke punt is natuurlijk de werkervaring. Ook hierbij geldt dat het verstandig is om alleen werkervaring te noemen, die aansluit op waar u qua baan naar op zoek bent. Als u een CV maakt om bijvoorbeeld op een vacaturesite te zetten, waar verschillende werkgevers uw profiel kunnen zien, dan kunt u uiteraard wel al uw werkervaring en gevolgde/afgeronde cursussen opsommen. Na de werkervaring volgt vaak nog een kopje “Overige”, alwaar u bijvoorbeeld uw talenkennis en uw computervaardigheden kunt benoemen of gewoon uw hobby’s en interesses.

Opmaak en online mogelijkheden

Het is belangrijk om bij het maken van een CV te zorgen voor een duidelijke opmaak. U kunt het beste kiezen voor een lettertype zonder al te veel tierelantijnen en in een goed leesbare grootte. Als u behoefte hebt aan hulp om een goed CV te maken, dan kunt u die, in de meeste gevallen gratis, heel gemakkelijk op internet vinden. Vrijwel alle vacaturesites hebben diverse tips voor een goed CV, maar ook als u “CV maken” intikt op Google krijgt u meteen een hele lijst van websites met allerlei informatie over wat te doen (en wat niet) bij het maken van een CV. Als u graag over de grens wilt kijken voor een baan, dan is het Europass CV een absolute aanrader! Dat CV kunt u via internet in elke gewenste taal aanmaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *