Het belang van een goed Curriculum Vitae

Een CV wordt vaak als een verplicht nummer ervaren bij het solliciteren. Maar waarom hechten werkgevers nu zoveel waarde aan het curriculum vitae en waarom is het zo belangrijk dat uw CV er goed uitziet?

U bent niet de enige sollicitant

Wanneer er een vacature vrij is bij een bedrijf zullen er naar verwachting op zijn minst enkele geïnteresseerden zijn, vaak zelfs tientallen of honderden. Werkgevers moeten uit al deze inzendingen een keuze maken omtrent wie zij uit gaan nodigen voor een gesprek, het kost immers teveel tijd om honderden mensen persoonlijk te spreken. Door middel van het CV en de sollicitatiebrief kunnen ze een eerste selectie maken kandidaten zodat ze de groep geïnteresseerden kunnen inkrimpen en wél op gesprek kunne laten komen. Wanneer u dus bij deze ronde al afvalt hebt u geen kans meer op de baan, ook al had u goed bij het bedrijf gepast. Het doorkomen van de eerste ronde tot een gesprek is dan ook essentieel, hier komt het belang van een goed CV voor u naar boven.

Het gaat niet alleen om wat u hebt geleerd en bereikt

Het is een misconceptie dat u gewoon op uw CV zet wat u allemaal hebt gedaan en dat u op basis daarvan dan wel of niet uitgenodigd zal worden voor een gesprek. Natuurlijk is het belangrijk dat uw kwaliteiten en kennis aansluiten bij de wensen van het bedrijf, maar het is nog belangrijker dat dit ook uit uw CV blijkt. Wanneer u wel de kwaliteiten hebt maar dit niet naar voren komt in uw CV, dan schiet u hier weinig mee op. Vandaar dat het algemeen wordt aanbevolen om uw CV voor elke sollicitatie even na te kijken en om eventueel aanpassingen te maken om dit duidelijk(er) te maken. Een bedrijf zal daarnaast niet alleen letten op de inhoud van uw CV maar ook op hoe het opgesteld is. U kunt wel schrijven dat u foutloos Nederlands kunt spreken en schrijven, maar wanneer u spelfouten in uw CV hebt staan komt dit ongeloofwaardig over. Een goed georganiseerd en duidelijk CV zegt daarnaast iets over uw persoonlijkheid, zorg er daarom voor dat het CV uitstraalt wat u wilt dat het uitstraalt. Solliciteert u naar een baan binnen de creatieve sector, doe dan ook wat creatiefs met uw CV. Wilt u boekhouder worden, zorg er dan voor dat het CV netjes, duidelijk en overzichtelijk is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *