11 Tips voor het Schrijven van een CV

1.   U hebt niet één CV. Een CV dient altijd toegesneden te zijn op de functie waarnaar u solliciteert, of het nu een open of functie gerichte sollicitatie is. Wanneer u naar een functie solliciteert kijk dan naar welke vaardigheden de werkgever op zoek is en zet deze vaardigheden extra in het zonnetje op uw CV.
Omdat u dus moet variëren met uw CV is verstandig een CV sjabloon voor uzelf te maken waarop u allés zet. Wanneer u dan gaat solliciteren naar een specifieke functie hoeft u alleen maar de overbodige stukken te schrappen en de overgebleven stukken aan te functie aan te passen.

2.   Zorg voor een goede lay-out. Wat uw werkervaring of opleiding is, een goede lay-out maken kunnen we allemaal. Een slechte lay-out straalt bovendien negatief op u af. Zorg daarom dat uw CV visueel goed in elkaar zit. Probeer uw CV, indien mogelijk, qua lay-out te matchen met uw sollicitatiebrief, dit komt professioneel over. Zorg verder voor een duidelijke structuur en strakke lijnen. De voorbeeld CV’s op deze site voldoen uiteraard aan deze criteria.

3.   Beperk uw CV tot maximaal 2 a4’tjes.  Een CV is een overzicht van opleiding en werkervaring. Behalve in sommige gevallen zal deze informatie altijd in 2 a4’tjes samen te vatten moeten zijn. Bedenk dat werkgevers vaak tientallen maar soms ook honderden CV’s moeten doorspitten en een bondig en overzichtelijk CV daarom gewaardeerd wordt.

4.    Verkoop u zelf! Samen met uw motivatiebrief moet uw CV de potentiële werkgever van uw kwaliteiten overtuigen. Wanneer u zelf onzeker overkomt wat betreft uw kwaliteiten dan zal de werkgever zeker niet overtuigd zijn. Presenteer uw kwaliteiten dan ook als feiten, bijvoorbeeld: “ik heb in deze functie meermaals bewezen een zeer sterk onderhandelaar te zijn”, in plaats van “ik denk in het verleden bewezen te hebben goed te kunnen onderhandelen”. Wees  niet te bescheiden maar overdrijf uw kwaliteiten ook niet.

5.   Laat geen gaten in uw CV. Wanneer u een tijdje zonder baan hebt gezeten of wanneer u langer over uw studie hebt gedaan dan gebruikelijk dan moet u proberen deze “gaten” op te vullen. Wanneer u langer over uw studie heeft gedaan is het belangrijk om bijvoorbeeld bestuursfuncties ten tijde van uw studeren te vermelden die hieraan hebben bijgedragen. Wanneer u tijdelijk zonder baan hebt gezeten maar bijvoorbeeld wel vrijwilligerswerk verricht hebt o.i.d., is het daarom ook een goed idee om dat te vermelden, ook wanneer de aard van het werk zelf niet direct relevant is voor de functie waarna u solliciteert.

6.   Let op type- en taalfouten! Spelfouten of fouten in de grammatica zijn funest voor uw CV. Als potentieel werknemer komt u hierdoor niet erg geïnteresseerd en misschien zelfs wat dom over. Uiteraard wilt u ook niet slordig overkomen. U kunt typefouten vermijden door uw CV meerder malen zelf door te lezen en het daarna nog door iemand anders door te laten nemen. Typefouten vallen vaak ook beter op wanneer u uw CV op papier leest.

 7.   Gebruik geen afkortingen of vakjargon. Uw CV moet zo prettig mogelijk lezen, afkortingen en vakjargon maken uw tekst minder goed leesbaar. De potentiële werkgever moet een prettig gevoeld krijgen bij uw CV vermijd daarom ook onnodig moeilijk taalgebruik zoals vakjargon wanneer dit niet strikt noodzakelijk is.

 8.       Stuur een pasfoto mee. Het is steeds meer geaccepteerd om een pasfoto op het CV te zetten. Wanneer u van mening bent dat u er representatief uitziet, schroom dan niet om een nette pasfoto van uzelf in uw CV op te nemen.

 9.   Het digitale CV. Wanneer u uw CV via email verstuurt, geef het dan een logische naam, bijvoorbeeld: cv_uwnaam.doc. Zorg er ook voor dat het een bestand is dat op alle computers geopend kan worden. Voor Microsoft Word is dit dus een .doc bestand en niet een .docx bestand.

 10.   Vermeld niet zomaar referenties. Vermeld niet zomaar referenties op uw CV. Geef de referenties alleen in uw CV op wanneer er expliciet naar gevraagd wordt. Benader van te voren de referenten zodat zij weten dat zij benaderd kunnen worden.

11.   Zorg dat uw C.V. en motivatiebrief bij elkaar passen. Wanneer u gaat solliciteren bent u er met alleen een C.V. waarschijnlijk niet. Wanneer u ook een motivatiebrief schrijft, zorg er dan voor dat deze qua uiterlijk overeenkomt met uw C.V.